Blog #1 - Bezoek aan intens India

Het werk wat verricht wordt door Quality For Life Foundation (Q4L) speelt zich op 9.000 kilometer van huis af. Omdat we geweldige mensen ter plekke hebben krijgen we regelmatig updates van hoe het er in Odisha aan toe gaat, maar er is natuurlijk maar één manier om écht in contact te komen met de bevolking en te ervaren wat ons werk daadwerkelijk teweegbrengt: zelf een bezoek brengen aan India. In de komende 3 blogs worden we meegenomen in een terugblik op de eerste trip naar India van Tosse, de secretaris van de Q4L.

Eind 2019 is Tosse afgereisd naar India om het werk van de stichting in de staat Odisha ter plekke te bekijken en te ondersteunen. De plaatselijke manager Basant en voorzitter Lelita zorgden voor een warm en liefdevol onthaal waarbij Tosse zelfs een bloemenkrans ontving. 

In Odisha ervaarde Tosse wat de stichting allemaal teweegbrengt voor de mensen die deel uitmaken van de Dalit, de laagste klasse in India en ook wel de ‘onaanraakbaren’ genoemd. 

De Dalit leeft vaak afgezonderd in afgelegen dorpen die slecht bereikbaar zijn waardoor de lange afstanden vaak per motor afgelegd moeten worden. Omdat Tosse zo lang is, was het bijna niet te doen om uren op de motor te zitten en dus kozen ze er vaak voor te lopen wanneer het met de auto niet meer ging, zo zijn er uiteindelijk ook vele kilometers te voet afgelegd. Ze bezochten tientallen dorpen waarbij de ontvangst altijd met open armen en vol liefde was. 

‘’Ik ben onthaald alsof ik hier al jaren kom, ik heb bij mensen op de grond in de slaapkamer/huiskamer/keuken meegegeten van een bananenblad en ik heb overal een grote glimlach gezien op de gezichten’’ schrijft Tosse in zijn brief naar vrienden en familie thuis. 

Het was bijzonder om te zien hoe verbaasd iedereen was over het uiterlijk van de blonde lange Hollander, veel mensen wilden hem even aanraken of een foto maken. De communicatie was alleen een struikelpunt; ‘’Taal is hier voor mij zeker een barrière, iets wat voor mij niet vaak voorkomt, maar dan nog lukt het om me te verbinden met deze hartelijke mensen. Samen met Lelita en Basant, die wel Hindi en Oriya kunnen, bezoeken we de kleinste dorpen en de meest afgelegen huizen/hutjes. Al hebben ze bijna niets, je krijgt overal een verse kokosnoot om uit te drinken en eten wanneer je maar wilt.’’

In een van de dorpen waren ze zo blij met het bezoek van de stichting dat Tosse werd verkleed als vrouw en zijn voeten rood werden geschilderd, een traditie die plaatsvindt als vrouwen gaan trouwen. De mensen uit het dorp pakten helemaal uit en hadden de tijd van hun leven, Tosse zag er uit als een prachtige bruid! Er komen weinig toeristen of andere buitenstaanders in deze dorpen en omdat het ‘onaanraakbaren’ zijn kijkt vrijwel niemand naar hen om. Voor Tosse kwam hierdoor ook het besef dat wat wij met Q4L doen ontzettend waardevol is en dat het zo belangrijk is deze mensen eerlijke kansen te bieden. ‘’Ik ben de afgelopen weken ontelbaar vaak geconfronteerd met de schrijnende leefomstandigheden van de mensen hier in de dorpen. Een gebrek aan schoon drinkwater, geen goed dak boven hun hoofd, geen afval ophaalvoorzieningen, slechte elektriciteit en niet of nauwelijks algemene educatie. Stapje voor stapje zijn wij hier een bijdrage aan het leveren aan de opbouw van een menswaardig bestaan, om in elk geval te kunnen voorzien in de basisbehoeften van deze mensen.’’

In de volgende blog is te lezen wat Tosse allemaal gedaan heeft in India, en hoe hij zijn tijd daar, en met de mensen heeft ervaren.
Terug naar het overzicht Doneer