Blog #4 - Life of Prabath (deel 1)

‘Hoeveel ongeluk kan een mens hebben?’ – Dat is het eerste wat je denkt als je het verhaal hoort van Prabath, een jongeman in de bloei van zijn leven, opgegroeid in het dorp Ankia samen met zijn vader, moeder en broer.
Van jongs af aan is Prabath, samen met zijn moeder en broer verantwoordelijk geweest voor de verzorging van zijn vader, die volledig verlamd was. Ze moesten hem wassen, aankleden, hem te eten geven en ervoor zorgen dat hij zijn sanitaire behoeften kon doen. Omdat het gezin niet beschikte over voldoende financiële middelen, was het voor hen niet mogelijk hun vader en man naar het ziekenhuis te brengen voor medische hulp.

Toen Q4L jaren geleden de familie voor het eerst ontmoette, werd er meteen besloten de familie financieel te adopteren. Dit betekende dat ze maandelijks voedselpakketten ontvingen en dat de opname van de vader van Prabath in het ziekenhuis financieel werd vergoed. De opname zorgde voor enige vooruitgang bij de man, en zorgde er bovendien voor dat hij weer zelfstandig kon eten en drinken. Dit nam een enorme last af van de schouders van zijn gezin. Helaas is de vader van Prabath 2 jaar geleden, na een lang ziekbed, alsnog overleden.

De moeder van Prabath lijdt aan suikerziekte, wat ervoor zorgt dat wonden bij haar bijna niet genezen en ontstekingen snel de kop op steken. Omdat het gezin geen geld heeft voor schoenen of slippers lopen zij, net als velen van de Dalit, de hele dag op blote voeten. Omdat de ondergrond waar zij op lopen vaak vervuild is door modder, afval en scherpe stenen of materialen, is een wond snel gebeurd. De moeder van Prabath liep om deze redenen een wond op aan haar beide voeten, die helaas niet leken te herstellen. De ontstekingen werden al snel erger en hoge koorts speelde op. Door de situatie omtrent COVID-19 en het geldgebrek van de familie was Prabath niet in staat zijn moeder naar het ziekenhuis te brengen en zo lag ze bijna een maand lang in kritieke toestand thuis. Gelukkig was de lokale manager al snel op de hoogte van de situatie en heeft hij ervoor gezorgd dat de kosten van het vervoer en de behandeling vergoed konden worden door Q4L. Na enkele weken kon ze gelukkig weer gezond naar huis!

Naast de gezondheidsproblemen bij zijn beide ouders, heeft Prabaths’ broer waarschijnlijk epilepsie. Hoewel een diagnose tot nu toe nog niet mogelijk is geweest door het gebrek aan financiële middelen, heeft zijn moeder hem al meerdere malen buiten bewustzijn aangetroffen. Zo ook een keer midden in de nacht, toen hij ging plassen bij een slootje waar hij terplekke een aanval kreeg en met zijn gezicht in het water viel. Een epileptische aanval kan heel gevaarlijk zijn, zeker wanneer medische hulp niet aanwezig is. En hoewel behandelingen mogelijk zijn, zijn de medische kosten hiervan vaak erg hoog.

Volgende week zullen we kennismaken met Prabath zelf, een jongen uit een gezin in Ankia, bij Puri, en onderdeel van de Dalit. Hoe onwerkelijk zijn verhaal ook lijkt, voor vele mensen in deze klasse is dit helaas de realiteit.
Terug naar het overzicht Doneer